Gebiedsproces en Gebiedsagenda Broekheurne

De Broekheurne, ten zuiden van Enschede, staat voor uitdagende vraagstukken op het gebied van landbouw, klimaat, water, natuur en duurzame energieopwekking. In samenwerking met de gemeente Enschede, buurtkring Broekheurne en Stawel hebben we als onafhankelijke gebiedsregisseur een integraal toekomstbeeld en maatregelenpakket ontwikkeld. In juni 2023 hebben we een breed gedragen Gebiedsagenda gepresenteerd aan de opdrachtgevers, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bewoners, bedrijven en andere betrokkenen.

 

In het jaar 2018 kwam er een zonneveldinitiatief tot stand in het gebied Broekheurne. Dit initiatief sluit aan bij het energiebeleid van de overheden. De landbouwsector in deze regio staat voor aanzienlijke uitdagingen en streeft naar een evenwicht tussen natuur, klimaat en water. Zowel de natuurlijke omgeving als de landbouwsector wordt bedreigd door een gebrek aan water.

Toen deze vraagstukken in 2021 werden besproken groeide de actieve betrokkenheid van het gebied  Zo ontstond het gebiedsproces Broekheurne, waar boeren, bewoners, grondeigenaren en overheden intensief met elkaar in gesprek gingen over de toekomst van hun gebied.

In fase 1 stonden kennismaken en informatiewinning centraal. Door middel van individuele (keukentafel)gesprekken konden wij duidelijk in kaart brengen welke belangen en interessen in het gebied spelen. Wij hebben een besluitvorming structuur opgezet en de Gebiedstafel en Bestuurlijke Advies Commissie (BAC) samengesteld. Fase 2 werd gekenmerkt door onderzoek en suggesties voor potentiële oplossingen. De eerste contouren van de Gebiedsagenda werden duidelijk rondom de thema’s duurzame energieopwekking en leefkwaliteit & recreatie. In de concluderende fase lag de focus op uitwerking van de Gebiedsagenda en besluitvorming.

In juni 2023 hebben we de breed gedragen Gebiedsagenda aan de opdrachtgevers gepresenteerd.

Het omvat een integraal toekomstbeeld voor de Broekheurne met een uitgebreid maatregelenpakket rond Leefkwaliteit & recreatie, Landbouw, natuur & landschap en duurzame energieopwekking

opdrachtgever(s)

Gemeente Enschede, Stawel, Buurtkring Broekheurne

periode

april 2022 t/m juni 2023

thema's

PPLG, Energietransitie, Gebiedsgerichte aanpak Leefbaarheid Landelijk Gebied, Kaderrichtlijn Water

medewerkers

Erik Back, Anne Dannenberg, Stefan Kroeze

betrokken partijen

Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, Landschap Overijssel, inwoners, agrariërs, LTO Noord, Recreatieschap Twente, ondernemers, Enschede Energie

aannames in dit project

Natuur

  • Vermindering stikstofemissie met 51%
  • 10% groenblauwe dooradering
  • EU-biodiversiteitsbeleid

Water

  • KRW- doelen in 2027 gehaald

Klimaat

  • Uitbreiding areaal bos met 3500-4000 hectare
  • Methaan emissiereductie van 30% to 40%
Scroll naar boven